Galeria de Artă Half Retro

Antichităţi, Suveniruri, Obiecte de Colecţie, Artă Decorativă

Articole

Degetare

Degetare

Toată lumea cunoaşte banalul degetar, acest obiect mic, dar necesar, nelipsit din nici o gospodărie, oricât de săracă. Ce legătura poate avea acest insignifiant obiect cu colecţiile stranii? De fapt, din punctul de vedere al colecţionarilor, nimic nu este straniu. Fiecare colecţionar îşi apără cu înverşunare hobby-ul. Putem concluziona că ceea ce oamenilor fără această pasiune li s-ar părea ciudat, celor pasionaţi li se pare firesc, absolut normal.

Dar să revenim la subiectul nostru: degetarul. Mulţi se întreabă dacă el poate fi considerat un obiect de colecţie. Răspunsul este pozitiv. Să încercăm să facem un mic istoric. Cele mai vechi degetare care s-au descoperit în Grecia antică şi datează din secolele VI – V î.Ch. erau făcute din bronz şi s-au păstrat în forma originală până în prezent. S-au descoperit în săpăturile arheologice din toate ţările, începând cu perioada elenă, trecând prin Roma antică, Bizanţ, perioada medievală. De remarcat faptul că în afară de mici ornamente şi materialul folosit, forma a rămas aceeaşi. Cele mai interesante piese descoperite datează însă de pe la începutul secolului al XV-lea. Ce poate fi interesant la un degetar atâta timp cât forma este aceeaşi? Putem exemplifica începând cu materialele din care a fost realizat. Dacă în perioada antică preponderent a fost făcut din bronz, de prin secolul XV le găsim din aproape toate materialele existente. Există piese absolut superbe din aur, argint, fier, aramă, cositor, din porţelan, sticlă, ceramică, pietre semipreţioase, os, fildeş, lemn şi chiar piele întărită.

De-a lundul timpului bijutierii au avut şi ei un cuvânt de spus în acest domeniu. Degetare din aur frumos incizate, cu email aplicat şi încrustate cu pietre preţioase, încântă ochiul oricui. Un astfel de degetar am sa va prezint in cele ce urmeza. Este vorba de un degetar din argint cu o înălţime de 2 cm. Corpul este împărţit în două de un inel perlat. Partea superioară are o ornamentaţie gen fagure, iar deasupra, închistat în metal, se află o piatră semipreţioasă translucidă, numită carneol, de culoare roşu deschis. În partea inferioară, de jur împrejurul degetarului, se află 7 frunze de castan în relief, iar pe lîngă ele, incizate cu acul, tot atâtea grupări de cîte 3 puncte. Tot aici găsim aplicat un medalion oval din email reprezentînd bustul regelui Carol I, în uniformă militară de paradă, cu capul orientat spre dreapta, iar deasupra capuluise află inscripţia „Jubileul naţional 1906”. Această piesă are şi un etui (respectiv o cutiuţă) sub forma unui butoi din aramă ce cândva a fost aurit. Capul butoiului se înfiletează, filetul fiind mascat de unul din cercurile butoiului. Deci dacă vedem acest etui într-o vitrină nu ştim, de fapt, ce ascunde. Interiorul butoiului este capitonat în partea inferioară cu catifea roşie pentru protecţia carneolului.

După cum ne-am dat seama din legenda scrisă pe email, acest degetar a fost făcut cu ocazia jubileului a 40 ani de domnie al regelui Carol I (1866 – 1906). Este un simplu suvenir, util, dar cu o frumuseţe aparte şi, mai mult decât atâta, fabricat în România.

Aş dori să precizez că, desi de necrezut, există mii de colecţionari în toată lumea cu această tematică. Mai mult decât atât, s-au scris nenumărate cărţi de specialitate legate de acest subiect, în Franţa, Germania, Italia, America etc. Există la ora actuală cataloage de preţuri şi de determinare pentru degetare, cluburi de colecţionari şi chiar târgurile de antichităţi din lume au şi sectoare dedicate acestui umil obiect.

În încheiere pot să vă spun că a colecţiona degetare mai reprezintă un avantaj, deloc de neglijat. Poţi deveni colecţionar cu o investiţie minimă. Vă daţi seama acum că a fi colecţionar nu este numai apanajul celor cu foarte mulţi bani. Poţi deveni colecţionar chiar cu un buget foarte modest. Important este să vrei, să te pasioneze frumosul în orice formă, să ai puţină imaginaţie, multă răbdare şi să îi nu iei în seamă pe cei care râd de tine. A avea un hobby în zilele noastre este un refugiu, o plăcere şi nu în ultimul rînd, un medicament foarte bun împotriva stresului.

Dolores Iordănescu